Deze zomer (2017) heb ik me verder verdiept in het programmeervak: bij Codaisseur heb ik me tot full stack developer ontwikkeld.
Voor wie het wat zegt, ik heb Ruby and Rails geleerd, RSpec, JavaScript (incl. ES6, JQuery en Ajax), Mocha, Chai, React, SQL en Redux.
Ik heb version control met Github leren gebruiken (verslavend) en heb met ontwikkeld in TDD en Scrum.
Update 2019
Twee jaar later (eind 2019) wordt deze blogpost gevonden in de zoekmachines, dus ik dacht dat het nuttig zou zijn om mijn ervaringen wat uitgebreider te omschrijven.
Het goede nieuws over het programma van Codaisseur:
- De docenten wisten waar ze het over hadden.
- De vaardigheden, technieken en prioriteiten waren nuttig en relevant voor het vinden van een baan.
- Iedereen die het haalde, van onze groep, heeft ook daadwerkelijk in het vakgebied een baan gevonden.
Het slechte nieuws:
- Het programma was heel zwaar – overladen en stressvol.
- De docenten waren matig tot slecht. (een net voldoende, een slecht)
Kan het ook zonder zo’n programma? Ja.
Wie in staat is om zonder docenten en deadlines dagelijks (of in elk geval een paar dagen per week) tutorials te volgen en projecten op te starten kan in dit vak – het vak van webdeveloper – ook zelf komen waar ik gekomen ben. Leer programmeren en bouw een portfolio op github.
Het hebben van docenten helpt om de motivatie er in te houden, en er, als je vast komt te zitten (onvermijdelijk) sneller weer uit te komen. Ook weten ze wat de belangrijkste dingen zijn die je moet leren.
Mijn ervaring
Omdat ik al een achtergrond in webdesign had, heb ik me na het afsluiten van Codaisseur gericht op het leren van front-end ontwikkeling. Met andere woorden: javascript. Lees: 9 Generic steps to becoming JS web developer.
Het Codaisseur programma bevatte nog wat opdrachten waar ik niet aan toegekomen was. Toen ik die gedaan had heb ik het grootste deel van het ebook Eloquent Javascript doorgewerkt. Dit is best moeilijk, maar als je het aan kan – stapje voor stapje – is de kans groot dat je een uitstekende ontwikkelaar wordt. Ik heb de tweede editie gedaan. De derde was op dat moment in ontwikkeling. Ik raad de tweede editie aan en als het moeilijk wordt: doe vooral ook de oefeningen in de derde editie. Meer oefening is beter.
Het resultaat
Het heeft me meer dan 6 maanden gekost – 6 maanden waarin ik door ging met zelfstandig programmeren – voor ik een baan had. Deze baan had ik zonder die 6 extra maanden werk niet gekregen.
In die baan werk ik voornamelijk met vueJs en vuex. Dit bouwt op mijn vaardigheden op het gebied van css en javascript. Daar bovennaast los ik bugs op in (vanilla) javascript, jquery en PHP.
Web-ontwikkeling (web development in het Engels) is een goede carrière optie voor mensen die houden van het oplossen van puzzles, dingen logisch doordenken, blijven leren en dingen in elkaar zetten.
Doorzettingsvermogen is een must. Ik heb in tegenstelling tot veel ontwikkelaars geen achtergrond in gamen. Ik denk dat mijn ervaring met knutselen significant heeft bijgedragen aan mijn technisch inzicht, probleem-oplossend vermogen en ontwerpvaardigheden. Allemaal zaken waar ik nu dagelijks op voortbouw.